De nieuwe MAVO Zoetermeer, alléén voor MAVO leerlingen! | Postiljon
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758819&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo postiljon.nl
Een trotse locatieleider Sjoerd Timmerman voor de nieuwe MAVO Zoetermeer. Foto: Jana Hurtado-Panek
Een trotse locatieleider Sjoerd Timmerman voor de nieuwe MAVO Zoetermeer. Foto: Jana Hurtado-Panek

De nieuwe MAVO Zoetermeer, alléén voor MAVO leerlingen!

  •   292 keer gelezen   Actueel

Deze week opende de nieuwe MAVO Zoetermeer opende haar deuren en is het schooljaar officieel begonnen. Voorafgaand aan de opening sprak een freelancer van de Postiljon met de locatieleider Sjoerd Timmerman en kreeg tevens een uitgebreide rondleiding in het schoolgebouw aan de Dr. J.W. Paltelaan.

Door Jana Hurtado-Panek

Voorheen was in het gebouw het praktijkonderwijs, Het Atrium, gevestigd. Dit hield in dat er wel de nodige aanpassingen en moderniseringen plaats moesten vinden, voordat het gebouw geschikt zou zijn voor de nieuwe MAVO. Tijdens de rondleiding werd duidelijk dat er een heleboel werk verzet is in de korte tijd van zes weken.
Het meest bijzondere hiervan is dat vrijwel al het klussen gedaan is door direct betrokkenen bij de school. Docenten, leerlingen, conciërge, familie en vrienden hebben allemaal bijgesprongen en zich volop ingezet om van het gebouw een gezellige, veilige en stimulerende omgeving te maken voor de leerlingen. En dat is ze goed gelukt!

Toewijding
Ten tijde van dit gesprek was men nog volop bezig met de laatste afwerkingen maar het werd meteen duidelijk dat er met veel enthousiasme en toewijding gewerkt is. Een aantal lokalen was door de docenten al naar eigen smaak ingericht en zag er gezellig en uitnodigend uit. En de praktijklokalen zijn zeer ruim van opzet. De school beschikt over een groot muzieklokaal waar diverse keyboards en een drumstel al waren opgesteld en het technieklokaal is een droom voor iedere leerling die graag met zijn of haar handen werkt.

Kans
'We merkten dat er voor VMBO TL (ofwel MAVO) leerlingen iets miste in het onderwijs. Ze werden vaak als HAVO leerling behandeld met vooral een theoretische aanpak, terwijl we zagen dat MAVO leerlingen ook graag meer praktijkgericht onderwijs krijgen. Dit wilden we veranderen. Toen de kans zich voordeed om weer een echte MAVO te creëren, hebben we die graag aangegrepen,' aldus Sjoerd. Een goed voorbeeld van de vernieuwende aanpak is het nieuwe vak Mens en Technologie voor leerlingen van het 3e en 4e leerjaar. De leerlingen gaan tijdens deze lessen ontdekken hoe ze de opgedane kennis toe gaan passen in de praktijk. Zo kunnen ze een juiste en weloverwogen keuze maken voor het vervolgonderwijs.
De MAVO Zoetermeer werkt nauw samen met het MBO Rijnland om leerlingen op deze wijze al vroeg kennis te laten maken met de diverse richtingen. Belangrijk voor het team is dat iedereen bijdraagt aan het succes van de school. Er zijn participatiegroepen waarbij de leerlingen uit klassen 1 t/m 4 samen aan projecten werken. Ook spelen de ouders een grote rol. Het gaat om participeren, verbreden en verdiepen en dat doet men samen.

Overzichtelijk
Het team van de MAVO Zoetermeer bestaat uit 15 enthousiaste docenten die ieder een eigen lokaal hebben binnen de school. Dit zorgt voor meer rust en het is overzichtelijk voor de leerlingen. De school streeft naar een maximum van 350 leerlingen, dit om een kleinere, veilige en vertrouwde leeromgeving te kunnen realiseren met kleine klassen met maximaal 25 leerlingen. Men is dit schooljaar begonnen met 110 leerlingen en wil het de komende jaren rustig uitbouwen. De kwaliteit en de leerlingen staan centraal.

Goed beeld
De open dag voor het komende schooljaar staat al gepland voor 23 januari 2020, maar groep 8 leerlingen kunnen zich via de website ook inschrijven voor diverse kennismakingslessen. Zo krijgen zij reeds een goed beeld van de lessen op de MAVO Zoetermeer.
Voor meer informatie betreffende de open dagen en informatieavonden kunt u mailen naar Sjoerd Timmerman s.timmerman@ssvoz.nl of bezoek de website www.mavozoetermeer.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758819&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758822&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758820&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>