Alfrink College en Calcutta School: vijf jaar samenwerking | Postiljon
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758819&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo postiljon.nl
Alfrink en Calcutta: vijf jaar samenwerking in India. Foto: Egbert de Boer
Alfrink en Calcutta: vijf jaar samenwerking in India. Foto: Egbert de Boer

Alfrink College en Calcutta School: vijf jaar samenwerking

  •   91 keer gelezen   Actueel

Dit jaar is het vijf jaar geleden dat het Alfrink College voor het eerst in contact kwam met Calcutta International School (CIS). De huidige afdelingsleider van het tweetalig VWO van het Alfrink, Marcel de Haas, bezocht de Indiase school toen op een reis in India en er was direct een goede klik.

De Haas: "Ik was op dat moment in India om een school voor arme plattelandskinderen te bezoeken die dat jaar door onze Model United Nations conferentie van het Alfrink werd gesteund, maar kwam ook in contact met docenten van Calcutta International School, die ook veel lokale projecten voor kansarmen steunen. Ik heb toen een aantal debating workshops op de school gegeven en ze uitgenodigd om naar het Alfrink te komen om deel te nemen aan onze Model United Nations Conferentie en dat deden ze gelijk. " Sindsdien hebben leerlingen van Calcutta International School al vier keer het Alfrink bezocht.
Ondanks de goede samenwerking miste er één ding. En dat was een tegenbezoek van het Alfrink aan India. "We zijn hier altijd heel voorzichtig in geweest, want een bezoek aan India is niet eenvoudig te regelen en kost ouders ook een flinke som geld", aldus De Haas. "Uiteindelijk is het een aantal Alfrink ouders geweest die ons over de streep hebben getrokken en ons hebben gevraagd te onderzoeken of een India reis mogelijk is." En zo deden afgelopen voorjaarsvakantie zeven Alfrink leerlingen uit 5 tvwo en 5 vwo als pionier mee aan een project over 'global citizenship and student leadership' in India.

Sociale projecten
Naast het volgen van een workshop "story telling" over sociale kwesties samen met leerlingen van Calcutta International School, bezochten de leerlingen diverse sociale projecten voor kwetsbare groepen in de samenleving. Zo deden de Alfrink leerlingen samen met CIS leerlingen mee aan een Engelse les voor kinderen uit de armste wijken van Kolkata en bezochten ze een project voor verstandelijk gehandicapte kinderen en blinde en slechtziende kinderen, die in de Indiase samenleving vaak als een last worden gezien en aan hun lot worden overgelaten. Bijzonder was ook het bijwonen en meedoen met een training van de Jungle Crows in Kolkata. Elke zaterdagmorgen komen in een park in Kolkata kinderen uit de krottenwijken bij elkaar om samen rugbee te spelen. De Jungle Crows organisatie is een initiatief van Paul Walsh, uit Wales, die in Kolkata woont en iets wilde doen voor de allerarmste kinderen uit de sloppenwijken van de stad. Hij besloot zijn lievelingssport rugbee te gebruiken als middel om kinderen uit de krottenwijken te bereiken. De Jungle Crows is inmiddels veel meer dan een gewone rugbee club in Kolkata. Op allerlei manieren probeert de Jungle Crows organisatie kinderen en hun families uit de krottenwijken te helpen. Zo zijn er hulpverleners van de Jungle Crows die de krottenwijken ingaan om de families van de kinderen te bezoeken en wordt schoolbezoek gestimuleerd. "Je mag alleen lid worden van de club, als je naar school gaat. Zo wordt onder meer geprobeerd een spiraal van armoede te doorbreken. Het was een geweldige ervaring om samen met de kinderen te sporten. We zijn enorm geïnspireerd teruggekomen uit India", aldus de enthousiaste afdelingsleider.

Verrassing
Tot verrassing van de Alfrinkers had Calcutta International School bij de afscheidsavond nog een verrassing in petto: het bezoek van de consul van de Nederlandse ambassade in Kolkatta, Mr. Shah. Mr. Shah gaf alle Alfrinkers de boodschap mee hoe belangrijk het is om internationale projecten samen te organiseren en van elkaar te leren. "Kom gauw weer terug naar Kolkata en ga door met jullie prachtige samenwerking tussen het Alfrink College en Calcutta International School."
De reis naar India krijgt zeker een vervolg volgens Marcel de Haas. "Iedereen op het Alfrink is enthousiast over de samenwerking. We gaan er zeker mee door en gaan kijken hoe de komende jaren meer leerlingen van alle afdelingen van het Alfrink de mogelijkheid krijgen om mee te doen aan een reis naar India. Onder meer door het aanvragen van subsidies willen we de reis ook betaalbaar houden."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758819&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758822&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758820&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>