Postiljon - Project Cadenza winnaar Gemma Smid Architectuurprijs
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758819&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo postiljon.nl
Winnaars Gemma Smid Architectuurprijs 2018 met Gemma Smid en wethouder Robin Paalvast. Foto: Alex Berendsen
Winnaars Gemma Smid Architectuurprijs 2018 met Gemma Smid en wethouder Robin Paalvast. Foto: Alex Berendsen

Project Cadenza winnaar Gemma Smid Architectuurprijs

  •   61 keer gelezen   Actueel

Het project Cadenza van DunnettCraven (Masterplan, Architect) en OZ architect (Architect, Architectonische uitwerking) wint de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018.

'Op deze voorheen doodse plek is een levendig stuk stad ontstaan. Het betreft een groot project, maar de eenheid in het gevelbeeld met een rustige uitstraling is sterk', volgens de vakjury. De publieksprijs werd gewonnen door het Alfrink College van architect Ralph Goutier.
De prijzen werden dit jaar voor de zevende keer uitgereikt door wethouder Robin Paalvast tijdens de Dag van de Architectuur, op 2 juni 2018. De prijs is genoemd naar oud-wethouder wonen Gemma Smid-Marsman, vanwege haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer. De architectuurprijs is voor een ontwerp met aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. Vijf gebouwen waren genomineerd.

Cadenza
Het nieuwe complex Cadenza (opdrachtgever Synchroon i.s.m. Era Contour) met horeca, supermarkt, casino en woningen is uitermate goed ingepast in de omgeving. De jury meent dat het theater nu veel beter tot zijn recht komt, het gat naast de passage is afgedicht en het hoogteverschil is op een prettige manier opgelost door DunnettCraven en OZ architect (voorheen Oever Zaaijer). Langs de trappartij is zelfs een groene gevel aangelegd. De publieke buitenruimte is goed ontworpen. De ruimte van het plein is op een ontspannen manier geopend. Doordat het groen voldoende sterk aanwezig is op het plein, wordt dit niet volledig gedomineerd door de horeca. Wel betreurt de jury het dat groen in de straat vanaf de Italiëlaan naar het plein (nog) ontbreekt. Bomen en/of groen in bakken zorgen voor een aangenamer beeld.
De renovatie van het Alfrink College (opdrachtgever Alfrink College) is een positief voorbeeld is van hoe de technische duurzaamheidsopgave kan worden ingezet om een enorme kwaliteitsslag te maken voor het bestaande gebouw en de omgeving. Met bestaande materialen en kozijnen is volgens de jury in het ontwerp door Ralph Goutier een zeer samenhangende nieuwe toon gevonden. Ook de oudere delen die niet zijn vernieuwd, zijn met de nieuwe gevels samengesmeed tot een geheel.

 

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758819&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758821&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758822&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758817&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758818&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12758820&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=postiljon.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=270,271,272" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>